zaterdag 19 december 2009

Rijden zonder winterbanden kan juridische gevolgen hebben

Een kwart van de Nederlanders rijdt deze winter zonder winterbanden naar de Alpen. Veel mensen weten niet dat het rijden op zomerbanden tijdens winterse omstandigheden in het buitenland kan leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen.

Hoe werkt een winterband? Bij lage temperaturen worden winterbanden minder hard waardoor de banden aanzienlijk meer grip hebben op de weg. Al bij 7 graden Celsius heeft een winterband meer grip dan een zomerband. Er gelden geen eenduidige Europese regels voor winterbanden, daarom een overzicht van de regels per land: *

Frankrijk
In Frankrijk dienen uw banden te corresponderen met de wegomstandigheden van het moment. Ook in Frankrijk kan het rijden op zomerbanden tijdens winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen.

Oostenrijk
Op bergwegen zijn winterbanden of sneeuwkettingen soms verplicht. Raakt u betrokken bij een verkeersongeval en heeft u geen winterbanden, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

Italiƫ
In Italiƫ wordt door middel van verkeersborden aangegeven of winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn. Ook hier kunt u aansprakelijk gesteld worden voor schade wanneer u zich niet aan de regels op de borden houdt.

Zwitserland
In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Toch houdt men in Zwitserland ook rekening met uw bandenkeuze bij het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een ongeval. Dit kan zelfs strafrechtelijke gevolgen hebben.

Duitsland
Reist u door Duitsland dan moet u bij winterse omstandigheden beschikken over winterbanden en voldoende ruitenwisservloeistof. Houdt u zich hier niet aan dan kunt u een boete krijgen en bij ongevallen aansprakelijk worden gesteld.

* Wij kunnen niet garanderen dat de informatie op deze pagina volledig juist en up-to-date is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten