maandag 21 februari 2011

Skilift gebaseerd op bananentransportband

De eerste skilift ter wereld werd in 1936 bedacht door een James Curran, een bouwer van bananentransportbanden. De Amerikaan verving de haken aan de kabel door stoeltjes en installeerde een sterkere motor. Deze "omgebouwde bananenlift" stond in het populaire Amerikaanse skioord Sun Valley.

Voordat de Amerikaanse ingenieur James Curran met het geniale idee kwam om een lift te bouwen, zat er niets anders op dan zelf de pistes te beklimmen. Dat koste veel energie en daardoor ging men ook minder vaak de piste op en af. In 1936 kwam James Curran met de oplossing: een stoeltjeslift. Het concept van hem zien we nog steeds terugkomen in de stoeltjesliften van vandaag. De eerste sleeplift (zie foto) werd in 1937 gebouwd bij het Zwitserse Mürren. De bouw van deze sleeplift scheelde skiërs een klim van 450 meter.

(Bron: historianet.nl)

2 opmerkingen:

  1. Wat gaat de tijd toch snel vooruit. eerst een lift voor 450m tegenwoordig is 1000m niks.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maakt het wintersporten toch een stuk relaxter! Ik zou er niet aan moeten denken om telkens eerst naar boven te moeten klimmen om vervolgens weer met mijn snowboard naar beneden te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen